divendres, 23 de març del 2018

CANARI LLARGUET VALENCIÀ

El canari Llarguet valencià és un canari de recent creació que apareix per hibridació entre els anys 1940 - 1950 com a resultat de creuamants selectius de canaris de raça llevantina, de raça sevillana i canaris comuns. Els critèris de selecció es basaven en pardals vistosos, cantors i prolífics per a tindre una criança exitosa.
Els criadors acudien els diumenges a la plaça redona a vendre orgullosament els canaris que havien criat als seus voladors alardejant del cant i l'estampa dels seus animals. Era molt important que els exemplars triats per a la reproducció foren bons criadors per a poder obtindre el màxim de cries per parella i traure bon rendiment.
El Llarguet Valencià va anar formant-se com a raça pels pobles de la rodalia de l'horta de Valencia i també per la zona de Borriana que inicialment els nomenaven "canaris baios", després fent honor a les seues pates llargues el van anomenar "Camalluts" adoptant finalment la nomenclatura de LLarguet Valencia per la seua morfología.



Per tot açò estem parlant d'uns canaris autòctons, una raça valenciana, prolífica, fàcil de criar, amb bon cant, bona salut, de forma estilitzada i una extensa varietat de colors.
El llarguet comença a presentar-se en concursos nacionals durant els anys 1994 i 1995 però no va estar reconegut oficialment com a raça fins l'any 1996 i després dels esforços per part d'aficionats incondicionals al llarguet Valencià es reconogué internacionalment al mundial de França de l'any 2003 pel que estem parlant d'una raça de recent reconeixement oficial.


COM ÉS UN CANARI LLARGUET VALENCIÀ?
El Llarguet té un port orgullós i ert formant un angle de 60º. El cos és allargat (com la seua denominació ho indica), fi i lleugerament cilíndric. el pit es estret, prim i carent de linies corves pronunciades. L'esquena té les mateixes característiques que el pit però lògicament la corvatura de la linia posterior  és invertida i molt suau.
Les ales són molt llargues, ben adherides al cos i sense creuar-se i la cua també és molt llarga, estreta i lleugerament forcada en la punta.
El tamany del Llarguet ha de ser com a mínim de 17cm per tant estem parlant d'un canari amb un tamany considerable.
El cap és menut i ovalat amb un pic cònic i proporcionat amb el seu cap. El coll es menut i separa el cap del cos.


Les plomes són curtes, llises, compactes i ben adherides al cos. Les pates són llargues i lleugerament flexionandes, les anques són visibles i cobertes de plomes fines.
El color del Llarguet és sòlid o tacat (pio) i s'accepta el factor roig.
El Llarguet ha de tindre bon aspecte, amb el plomatge net i gaudir de bona salut.


A les exposicions les gabies utilitzades per als Llarguets son les de cúpula alta amb dos posadors de dotze centímetres i és recomanable, tres mesos abans d'exposar els exemplars seleccionats per a concursar, pasar-los del volador a gàbies individuals de cúpula per tal que vagen acostumant-se al nou habitacle i així lluir les millors qualitats de cada exemplar de cara als judicis.




Dit tot açò, tenim una excel·lent raça de canaris genuïna valenciana que tot aquell qui s'anime a tindre un o més exemplars podrá disfrutar de les qualitats canores i la bellesa que ens ofereix el Llarguet Valencià a banda de l'èxit quasi garantit als qui s'animen a la gratificant tasca de criar amb una o més parellesd'esta raça per la gran capacitat procreadora que tenen.

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada